Tips van Marlies

Voetverzorging tips van Marlies

Verzorging van de voeten is heel belangrijk, om u hierbij te helpen geef ik u een paar tips. Uw voeten verdienen zeker uw verzorging en aandacht!

Voeten wassen:

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Huidverzorging:

Verzorg uw voeten met een crème passend bij de huidtype van uw voet. In mijn praktijk werk ik met het merk Camillen 60. Droge-, transpirerende-, koude- of warme voeten, voor elke huidtype of seizoen is er een passend product.

Voorkomen ingegroeide teennagels:

Een ingroeiende teennagel is een pijnlijke aandoening, ( meestal aan de grote teennagel) die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

- Druk door slecht passende schoenen

- Het verkeerd (te kort) knippen van nagels

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zo nodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Voorkomen kloven:

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch is geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, zeker als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. U kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

- 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)

- iedere avond uw voeten insmeren met crème

Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!

Schoenen kopen:

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ’s ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en…..voetproblemen! Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...).

Draag schoenen die niet knellen zodat uw voeten en tenen genoeg ruimte hebben. Zo voorkomt u niet alleen pijnklachten aan uw voeten en tenen, maar ook stand afwijkingen van de tenen en de middenvoetsbeentjes.

Ook bestaande likdoorns krijgen zo meer ruimte en zullen minder gevoelig zijn.

Laatste tip:

Breng regelmatig een bezoekje aan uw pedicure!